Kom ut ur ditt huvud och in i ditt liv

Just nu djupdyker jag och går en slags intensiv kurs i att lära mig att plocka upp och torka den där blöta trasan som ligger på golvet. Jag går ingen fysisk kurs, utan den sker inom mig, med mig själv som kursledare och vid min sida finns viktiga nyckelfigurer, mina bästa kritiker och bästa vänner, personerna bakom poddarna och boken som jag nu lyssnar på. Jag måste helt enkelt lära mig att hantera och få kontroll över mina tankar och mitt grubbleri som pågår i huvudet varje dag, flera gånger, många timmar. Snabba tankar som dragit iväg med mig i alla möjliga virrvarriga spår genom livet. Men den här veckan har jag verkligen tagit hand om Helena, den där människan som helt glömde bort vad närvaro betyder. Jag har förstått att jag faktiskt kan ta kontrollen över mitt grubblande som sätter käppar i hjulet gång på gång. För så som jag har levt med mina tankar inuti vill jag aldrig mer leva.


Jag lyssnar, som jag tidigare nämnt på HSP-podden som finns på Spotify. Därifrån fick jag tips att läsa boken “Lev mer, Tänk mindre ” av Pia Callesen. Väldigt fort laddade jag ner en av de appar med ljudböcker och snart har jag lyssnat klart boken som berättar om metoden “Meta kognitiv terapi”. Man lär sig hantera sina tankar och grubblerier så att de passerar förbi utan att skada oss. Man lär sig att grubbleri inte ska bearbetas och analyseras hela tiden. Metoden lär oss hur vi kan bli fri från depression och nedstämdhet. Lycka för någon som mig!

KOM UT UR DITT HUVUD OCH IN I DITT LIV

Jag har befunnit mig i depression några gånger genom åren. Mycket beroende på stressen som jag växte upp med eftersom min pappa var sjuk från att jag var 14 år, i cancer och all dess komplikation efteråt som jag ville ta över och skydda han ifrån. Eftersom jag är överkänslig och aldrig förstått att jag är det så tog jag in allt och och lite till. Jag gjorde för mycket som egentligen inte låg i mina makt att göra och detta tenderade i stressrelaterade depressioner och en enorm värk i kroppen som under 10 år gjorde mig förlamad av smärta. Det var ortopeder, kryckor och värktabletter som hjälpte. Tills jag förstod under mina 20 någonting att det var alla undertryckta känslor som ville ut och eftersom jag inte visste hur så fick jag leva med smärtan.

Jag har själv suttit i olika rum med olika terapeuter genom åren. Så när jag lärde mig att prata känslor så försvann värken succesivt, men mitt grubblande har fortsatt. Det är de elaka tankarna och grubblerierna som är de riktiga bovarna i mitt liv och dessa finns fortfarande kvar och får mig ur balans gång på gång. Men snart har jag lärt mig att ta livet av dessa energier och dess påverkan.

*Citat ovan: Lev mer Tänk mindre- Pia Callesen

2 thoughts on “Kom ut ur ditt huvud och in i ditt liv

 1. Hej! Känner igen det du beskriver, har gått igenom liknande saker, och resultatet smärtor som inte gick att definiera. Är också högkänslig och kämpar fortfarande med hur jag ska hantera det. Det är viktigt att belysa det här för det är så många som har det så här som inte pratar om det. Tack för ditt inlägg 🌹

  1. Hej Sandra,
   ja, det var en ögonöppnare för mig och som fick mig att känna mig förstådd istället för tvärtom. Jag kände direkt att jag ville dela med mig, för det var ju det som hjälpte mig. Just nu arbetar jag flera timmar om dagen med mitt självmående genom att lyssna på HSP-podden och lyssna på böcker samtidigt som jag promenerar. Nu när jag vet vad det är för information jag behöver för att må bra känner jag glädje igen. Vad härligt att du gillade mitt skrivande, det kommer att dyka upp ännu fler inlägg.

   Välkommen tillbaka. 🙂
   Helena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.